Belépve mint:

kilépés
90
Átlagos
Magas
  • 1 m.k. só
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 e.k. kristálycukor
  • 2, 5 dkg élesztő vagy porélesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • a nyújtáshoz: liszt
  • lekenéshez: margarin
  • A töltelékhez:
  • 3 e.k. kakaópor
  • 5 e.k. cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 cs. vaníliás cukor

Kakaós csiga

A tejet meglangyosítjuk, felét egy pohárba átöntjük. A kockaélesztőt belemorzsoljuk és 1 kiskanál cukrot hozzáadva kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.
Ezalatt a kétféle lisztet tálba tesszük, a maradék cukrot és a sót hozzáadjuk, majd a maradék langyos tejjel, a felfuttatott élesztővel és a tojással dagasztani kezdjük. Közben az olvasztott margarint is beledolgozzuk.
Ha porélesztővel készítjük akkor egyszerűen a lisztes keverékhez tesszük és a többi hozzávalót is beletesszük és úgy dagasztjuk, nem kell felfuttatni.
A massza eleinte kifejezetten ragacsos, de kb. 5 percnyi dagasztás után elválik az edény falától, noha továbbra is lágy marad. Tetejét egy kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük. Ezután 2-3 perc alatt finoman átgyúrjuk, majd újabb kb. 35 percen át kelesztjük.
A szokásosnál kicsit erősebben belisztezett gyúrólapra borítjuk, majd kb 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra nyújtuk.

A kakaós töltelékhez a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a kétféle cukrot és a kakaót. Egy kicsit hagyjuk kihűlni, nem fog így szétfolyni a tésztán. Ezután a kinyújtott tésztára kenjük és feltekerjük, majd kb. ujjnyi széles tekercseket vágunk. Egy gáztepsibe 9 darabot rakjunk, így nem fognak összenőni, szép kerek formájuk lesz. Nekem 24 db lett belőle. Kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal.

Meleg helyen további 15 percig kelni hagyjuk, végül előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: