Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 1 kg finomliszt
  • fél liter langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 e.k. cukor
  • 1 kiskanál só
  • A tetejére: tojássárgája

Hamburger zsemle

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik). A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.
A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.
A belevalókat pedig mindenkire rábízom:-)
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: