Belépve mint:

kilépés
120
Átlagos
Közepes
  • 60 dkg liszt
  • 1 kocka (5 dkg) élesztő
  • 2, 5 dl tej
  • 1, 5 dl habtejszín
  • 1 tojás
  • 3 dkg tejpor (kávéba való is jó)
  • 10 dkg cukor
  • 1 t.k. só

Foszlós kalács

A tejet langyosra melegítjük. A megadott cukormennyiségből egy kanálnyit beleszórunk, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután az élesztős tejet meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, beleöntjük a tejben fölfuttatott élesztőt, aztán az egészből sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. (A dagasztást természetesen végezhetjük konyhai robotgéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is.)

A hólyagosra dagasztott tésztát letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.

Ezután a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt tovább osztjuk három kisebb részre. (Így egy nagyobb tésztagombócot kapunk és három egyforma nagyságú kisebbet.) A tésztadarabokat enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és még legalább negyed órát kelesztjük.

A sütőformát alaposan kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.

A nagyobb tésztagombócból egy a sütőforma hosszúságával megegyező hosszúságú hengert formázunk, és betesszük a sütőforma aljába. (Nem baj, ha szélességében nem fedi el a forma egész alját.) A tetejét megkenjük langyos tejjel.

A megmaradt három kisebb tésztagombócból egyenként hosszú rudat sodrunk. A három rudat hagyományos hármas fonással egybefonjuk. Az így kapott fonatot a tejjel megkent alsó tésztarúd tetejére tesszük. A formát letakarjuk, és a tésztát megint legalább egy órát kelesztjük.

A megkelt kalács tetejét langyos tejjel vagy villával elhabart tojással megkenjük, aztán a süteményt előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Kb. 30-35 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.) Ha a kalács teteje túl hamar barnul, takarjuk be alufóliával.

A megsült kalácsot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: