Belépve mint:

kilépés
160
Átlagos
Közepes
  • 3 dl langyos tej
  • fél kocka élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 50 dkg finomliszt
  • 6 e.k. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 t.k. só
  • 1 marék mazsola
  • 1 e.k. holland kakaó

Fonott kakaós kalács

Keverőtálba teszem a langyos tejben elkevert élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a sót és a lisztet.
A gépi dagasztót használva, előbb gyorsabb, majd közepes-lassú fordulaton kb. 15 perc alatt nyúlós tésztát gyúrok belőlük, amíg a tál falától el nem válik a tészta.
Az utolsó 2-3 percben hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett mazsolát a tésztához.
(ínyencek szeletelt mandulát, esetleg csokidarabokat is belekeverhetnek).
A tésztát 1/3-át kelesztő tálba teszem, a másik 2/3-ot a keverőtálban hagyva hozzáadom a kakaóport, majd kb. 3-5 percig ismét dagasztom, amíg a tészta egyenletesen kakaós (barna) nem lesz.
A kakaós tésztát is külön kelesztőtálba teszem és ruhával letakarva 60 percig kelesztem.
Ha jól megkelt, gyúródeszkán kézzel, óvatosan átgyúrom, majd a kakaós és vaníliás "tésztakígyóból" 2:1 arányú fonatot készítek.
A fonatot sütőformába helyezem, majd további 35 percig kelesztem.
(Akinek nem fontos a kalória: a megkelt tészta tetejét tojássárgájával megkenem, kristálycukorral megszórom)
190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem a tésztát.
10 perc után alufóliával lefedem - gyorsan kell csinálni, nehogy "megfázzon" a tészta - és további 20 percig 170 fokon sütöm.
Az elkészült kalácsot a formából kivéve, rácsra helyezve hűlni hagyom.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: