Belépve mint:

kilépés
120
Összetett
Magas
  • Tészta: 16 dkg puha vaj, 40 dkg cukor, 4 tojás
  • 1, 6 dl tej, 21 dkg liszt, 8 dkg kakaó
  • 1 k.k. sütőpor, 1/2 k.k. szódabikarbóna,
  • 1 csipetnyi só
  • Fehér krém: 1 púpozott e.k. zselatin, 2, 4 dl tej
  • 1 rúd vanília vagy 1 csomag burbon vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 k.k. vanília aroma
  • 2, 5 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló
  • Csokis krém: 1 púpozott e.k. zselatin
  • 2 tojássárgája, 9 dkg cukor, 2, 5 dl tej
  • 20 dkg főzőcsoki, 2, 5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • Tetejére: csokireszelék
  • Lapok locsolásához: befőttlé

Csokis vaníliakrémes kocka

A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a lisztkeverék és a tej felváltva.
Egy szögletes forma alját (nálam 24 x 37 cm, magas falú) kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-35 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.

Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, meglazítjuk óvatosan késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tésztát lisztezett felületre.
Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra.
A süteményt a formában fogjuk megtölteni.

A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, nagyon lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc.

Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hűlni. Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.
A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A formába tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk befőttlével (ízlés szerint bármivel,ami otthon található), rásimítjuk a kész krémet. Ráillesztjük a másik lapot, amit szintén meglocsolunk, majd betesszük a hűtőbe.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk.
A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.
Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, hogy kissé besűrűsödjön, a forráspontot ne érje el!

Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, amit közben levettünk a tűzről.
Belekeverjük az aprított csokoládét, addig keverjük, míg a csokival teljesen elegyedik, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt csokis krémet habverővel felverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.
Tetejét csokiforgáccsal megszórjuk.
Hosszú pengéjű éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal.
tipp Zenker szögletes kapcsos forma a legjobb hozzá http://nassolo.blogspot.hu/search/label/S%C3%BCt%C5%91forma
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: