Belépve mint:

kilépés
100
Átlagos
Közepes
  • 40 dkg fekete bab (konzerv is lehet)
  • 2 babérlevél
  • 50 dkg sovány darálthús
  • 1 vöröshagyma
  • 4 e.k. olaj
  • 4 mokkáskanál chilipor vagy 1-2 chilipaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 2 paradicsom
  • 2, 5 dl húsleves (marhahús- vagy erőleveskockából is készülhet) vagy fél kiskanál ételízes
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • fél mokkáskanál oregánó
  • 1 kiskanál porcukor
  • késhegynyi Cayenne bors

Chilis bab (Chili con carne)

A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és tiszta vízben 1 babérlevéllel meg egy kevés (1 mokkáskanál sóval) kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, közben néha belekeverünk.
Ha konzerv babból készül, akkor az előző műveletet kihagyjuk.
A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és az olajon pár perc alatt megfonnyasztjuk. A chiliporral megszórjuk - ha friss chilipaprikából készül, akkor azt kimagozzuk, apróra vágjuk -, majd a húst hozzáadjuk.
Kevergetve 8-10 perc alatt megpirítjuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, megsózzuk (kb. fél kiskanálnyi kell), megborsozzuk és 1 babérlevelet is adunk hozzá.
A paradicsomok héját lehúzzuk, majd a szemeket kimagozzuk és apróra vágva az előzőekhez adjuk.
A levest ráöntjük, a kakukkfűvel meg az oregánóval fűszerezzük. Porcukorral és a Cayenne borssal ízesítjük. 4-5 percig főzzük, majd a leszűrt babot is belekeverjük (akármelyik változatot csináltuk, most tesszük bele).
Néhány percig pároljuk, ha kell utánaízesítjük.
tipp Kukoricát is tettem bele, bár az eredeti receptem nem írta!
.

W-oros mondta:

Ez egy kicsit máshogy készül, mint amit a Párom szokott csinálni, de irtó jól hangzik!

2012-06-08 10:16:04

Anita mondta:

Sokat keresgéltem anno mikor először csináltam, és több féle receptet is találtam neten és könyvekben is, de ilyenkor előveszem Hargitai György mesterszakács egyik könyvét és aszerint készítem. Nem csalódtam még abban a könyvben.

2012-06-08 21:07:45

Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: