Belépve mint:

kilépés
80
Átlagos
Közepes
  • 3 dl tej
  • 2, 5 dkg élesztő vagy porélesztő
  • 5 e.k. kristálycukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 m.k. só
  • 1 tojás
  • 10 margarin
  • A tetejére és a nyújtáshoz: finomliszt
  • A töltéshez: sűrű lekvár
  • A lekenéshez: 12 dkg margarin

Bukta

A tejet meglangyosítjuk, felét egy pohárba átöntjük. A kockaélesztőt belemorzsoljuk és 1 kiskanál cukrot hozzáadva kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.
Ezalatt a kétféle lisztet tálba tesszük, a maradék cukrot és a sót hozzáadjuk, majd a maradék langyos tejjel, a felfuttatott élesztővel és a tojással dagasztani kezdjük. Közben az olvasztott margarint is beledolgozzuk.
Ha porélesztővel készítjük akkor egyszerűen a lisztes keverékhez tesszük és a többi hozzávalót is beletesszük és úgy dagasztjuk, nem kell felfuttatni.
A massza eleinte kifejezetten ragacsos, de kb. 5 percnyi dagasztás után elválik az edény falától, noha továbbra is lágy marad. Tetejét egy kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük. Ezután 2-3 perc alatt finoman átgyúrjuk, majd újabb kb. 35 percen át kelesztjük.
A szokásosnál kicsit erősebben belisztezett gyúrólapra borítjuk, majd kb 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra, kb. 28×42 centis négyzetekre szabjuk.
Mindegyik közepére egy-egy kiskanálnyi lekvárt púpozunk, azután föltekerejük. A lekenéshez való margarint fölolvasztjuk, egy kb. 25×35 cm-es tepsibe öntjük, amit ezzel egy kicsit ki is kenünk. A buktát úgy rakjuk a tepsibe, hogy a benne lévő olvasztott margarinban megforgatjuk. Állítva, szorosan (így nem folyik szét oldalra a tészta, a bukta csak fölfelé nőhet) egymás mellé sorakoztatjuk.
Meleg helyen további 15 percig kelni hagyjuk, végül előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) kb. 25 perc alatt megsütjük.
tipp Az elkészítési időben a kelesztési idő nincs benne. Ebből a tésztából készülhet aranygaluska, kalács, darázsfészek, kakaós csiga, farsangi fánk vagy kelt diós, mákos kifli. Tölteni lehet mazsolás túróval, gesztenyemasszával vagy néhány kocka csokival is.
.
Hozzászólás a recepthez
Hozzászóló neve: